Alla inlägg den 9 juni 2013

Av simbabimba - 9 juni 2013 23:43

En stor och tyvärr hos många, okänd del av hundens vardag är berikning.
Berikning innebär att han tillgodoser hunden medfödda naturliga beteenden så som sova, äta, leta mat, rörelse, revir, socialt m.m

Om man tar reda på vad sin hunds ursprungliga syfte är så är set en bra utgångspunkt för berikning.

Simba som är en blandning mellan chihuahua och dvärgspets får man se till båda raserna men också honom som individ. Vad för stimulans kan han behöva för att få utlopp för sina behov?
Chihuahuan härstammar från Mexico där människorna sedan länge använt rasen som ett alarm mot faror.
Pomeranien (dvärgspets) har även dem avlats för vakt och sällskap.

Jag tänker då att Simba behöver utefter sitt ursprung berikas både socialt och revir.
Alla hundar mår bra av födoberikning, rörelse och bo.
För att berika honom socialt så handlar det om flockbeteenden som att vara i en flock med andra hundar och människor. Vara sociala tillsammans och vårda varann.
Det jag gör är att erbjuda honom en trygg och balanserad flock där han får så mkt närhet som han vill ha. Att vårda honom hör till denna berikningsform.

För att berika vakten så får han möjlighet att se ut över "vidderna" pch markera när någon kommer. Men hör måste man vara uppmärksam så att det inte blir okontrollerat och en stressfaktor.

Rörelseberikning får han varje dag. Minst en gång går vi rakt in i skogen så han måste hoppa, springa, rusa, klättra, balansera m.m

Ätbeteenden kan man berika på så många sätt. Lägga konstiga saker i matskålen så han måste sortera ut vad som är ätbart och inte, frysa in mat och buljong så han får knaga, gömma i strumpor och annat så han får slita, gräva ner så han måste gräva upp en burk med mat. Den hjälps vi åt att öppna så får vi även samarbetsberikning ( 2 flugor i en smäll ;) )
Det finns massor att göra!
Eftersom Simba kan reagera på ljud så har jag en tanke att lägga ut mat på en ungsform, ni vet en sån långpanna. Där kan jag även lägga saker som låter nycklar, kulor som rullar, en liten burk som rullar med stenar i osv. Jag tror det är ett bra sätt att vänja sig vid ljud.

Boberikning får han genom möjlighet till olika sovplatser och möjlighet att bädda bl.a

Här är några bilder från dagens beriknings situationer. Rörelse upp på berg och leta föda. Jag grävde ner mat i gräsmattan och även långt under gruset. La några under matskålen, det var lite kämpigare för hinom. Kobra tog över :)

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<<
Juni 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards